ODUN KÖFTESİ
Odun Köftesi
Malzeme:
1 kg koyun ya da kuzu kıyması, 20 gr kadar tuz, 20 gr kadar un, baharat
Yapılışı :
Kıyma,
un, tuz ve baharat karıştırılarak iyice yoğrulur. Şişlere sarılarak
elle düzeltilir. Odun ateşinde pişirilerek dilimlenmiş domates, kıyılmış
soğan ve maydanozla servis yapılır.
SİMİT EKMEĞİ
Simit Ekmeği
Malzeme:
1 çay bardağı nohut, bir bardak ılık su, un, 1 yumurta, tuz
Yapılışı :
Nohut
ince, ancak un haline gelmeyecek şekilde havanda dövülür. Akşamdan ılık
bir bardak su ve aldığı kadar un ilavesiyle yumuşak bir hamur yapılır.
Üzeri örtülerek ılık bir yerde sabaha kadar bekletilir. Sabaha kadar
kabaran bu hamur maya yapılarak, un, su ilavesiyle yoğrulur ve ılık bir
yerde kabarıncaya kadar bekletilip, fırına konmadan üzerine yumurta
sarısı sürülür.
EKMEK DOLMASI
Ekmek Dolması
Malzeme:
1 / 2 paket margarin veya tereyağı,
1 irice soğan,
1 / 2 kg kıyma,
1 tane dolmalık ekmek (yuvarlak),
1 demet maydanoz,
1 kaşık karabiber, tuz,
1-2 kaşık salça.
Yapılışı :
Dolmalık
ekmeğin üst kısmında bıçakla bir kapak kesilerek içi oyulur. Çıkartılan
iç iyice ufalanarak bir kenara ayrılır. Kıyma biraz yağ konulmuş bir
kapta hafif kavrulur, rendelenmiş ya da ince kıyılmış soğan ilave
edilir. Soğan biraz öldürdükten sonra iyice ufalanmış ekmek içi de ilave
edilerek kavurmaya devam edilir. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve
karabiber de eklenerek iyice karıştırılır ve oyulmuş ekmeğin içine
doldurulur, kapağı kapatılır. Kalan yağ bir kuşhanede eritilerek
sulandırılmış salça da ilave edilir, hazırlanan ekmek dolması kabın
içine yerleştirilerek, kısık ateşte pişirilir.
NOHUTLU MANTI
Nohutlu Mantı
Hamur için gerekli malzeme
1 yumurta,
1 çay bardağı süt,
1/ 2 kg un,
su.
İçi için gerekli malzeme
250 gr pişmiş nohut, karabiber. (Nohut karabiber ilavesiyle iyice ezilir.)
Üzerine
100 gr tereyağı,
0,5 kg yoğurt,
2-3 diş sarımsak,
Tuz, pul biber.
Yapılışı :
Süt,
yumurta, un ve tuz, biraz ılık su ilavesiyle açılabilecek yumuşaklıkta
bir hamur yapılır. Oklava veya merdane yardımıyla 1 mm kalınlığında
açılır. Açılan hamur 2,5 – 3 cm’lik kareler halinde kesilir. Karelerin
içine hazırlanan nohut püresinden konularak, her bir karenin köşeleri
üstte toplanarak kapatılır ve yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Üzerleri pembeleşene kadar fırında pişirilir. Fırından alınan mantılar
tercihen tavuk veya et suyunda haşlanır, kevgirle suyu süzülerek servis
tabaklarına alınır, üzerine sarımsaklı yoğurt konur, pul biberle
kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servis yapılır.
Not:
Fırından çıkarılan mantıların tamamı tüketilmeyecekse, buzdolabında
kapalı bir kap içinde birkaç gün muhafaza edilmesi mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder