MANTAR TATLISI
Mantar Tatlısı
Malzeme:
Yarım kilo mantar,
10 cm kadar çapında hazır satılan,yarı pişmiş süngerimsi hamur,
250 gr ceviz,
3 yumurta,
yarım kilo zeytinyağı veya mısırözü yağı,
1 kg toz şeker, 1 kg su.
Yapılışı :
Hamurun
üzerine konan mantarın içine dövülmüş cevizden birer kaşık konularak,
hamur ikiye katlanır, kenarları bastırılarak kapatılır. Tek tek
çırpılmış yumurtaya batırılan hamurlar kızgın yağda kızartılır. Tavadan
alındıktan sonra önceden kaynatılmış ve soğutulmuş şurup içine atılır.
Servis yapılırken üzerine tarçın serpilir.
HÖŞMERİM
Höşmerim
Malzeme:
1 kg tuzsuz keçi peyniri,
200 gr un,
1 kaşık tereyağı.
Şurup İçin:
1 kg toz şeker,
1 litre su.
Yapılışı:
Bir
tencerede tuzsuz peynir tahta kaşıkla ezilerek, ocağa konulur. Süt
kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak kaynatılır. Sonra azar azar un
katılarak kulak memesi kıvamına getirilir. İçine bir yemek kaşığı
tereyağı konulup, ocaktan indirilir. Daha sonra tahta kaşıkla hamura
yedirilir. Malzeme, yağlanmış tepsiye 1 cm kalınlığında yayılır ve tahta
kaşıkla desen verilip fırına sürülür. Üzeri pembeleştikten sonra
fırından çıkarılıp tabaklara konularak üzerine şurup dökülür.
KULA GÜVECİ
Kula Güveci
Malzeme:
Kuzu eti (böbrek yatağı, ön veya arka butlardan),
domates, biber, tereyağı.
Yapılışı:
Kuzu
eti güzelce yıkanarak toprak güveç veya herhangi bir kapta haşlanır.
Etin kefi alınıp, suyu süzülür. Haşlanmış olan et, toprak güvece
döşenir. Üzerine iki dilim büyükçe domates ve bir iki tane biber
konulur. Yarım yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. Etin kendi suyundan
yeterince konularak fırına verilir. Et pembeleştikten sonra fırından
çıkarılarak servis yapılır.
KABAKLI PİDE
Kabaklı Pide
Malzeme: (10 pide için)
3 kg kabak, 500 gr peynir,
1 bağ maydanoz, 1 baş soğan,
1 çay kaşığı zeytinyağı,
4 yumurta, 2 adet yeşil biber,
bir tutam nane, 1,250 gr hamur.
Yapılışı:
Kabakların
kabuğu soyularak rendelenir. Bir tepsiye konulup üzerine bir miktar tuz
ekilip 5 dakika bekletilir. Kabaklar top top sıkılıp suyu süzülür ve
tepsiye serilir. Peynir kabağın üzerine rendelenir. Maydanoz ince ince
kıyılır. Soğan ve biber yağda kavrulur ve malzemenin üzerine dökülür.
Yumurtalar kırılıp, yeteri kadar tuz ve nane eklenip, pide harcının tümü
karıştırılır. Hamur 10 parçaya ayrılıp, her birinin içine hazırlanan
pide harcı paylaştırılır. Kenarları kıvrılarak fırına verilir. Fırından
çıkan pideler zeytinyağı ile yağlanıp, servise sunulur.
(Not: Arzu edildiği taktirde kabak yerine ıspanak kullanılabilir.)
KULA ŞEKERLİ PİDESİ
Kula Şekerli Pidesi
Malzeme: (1 adet pide için)
Çifte kavrulmuş tahin,
100 gr toz şeker,
125 gr hamur.
Yapılışı:
Hamur
yarım parmak kalınlığında açılır, üzerine her tarafına yayılacak
şekilde tahin sürülür. Toz şeker tahinin üzerine serpilir. Hamur rulo
şeklinde yuvarlanır. Daha sonra bir uzundan tutulup daire şekline
getirilir. Merdane ile 1 cm kalınlığında açılır. Üzerine çifte kavrulmuş
tahin sürülüp, fırına verilir. Fırından çıkarıldıktan sonra 5 dakika
bekletilip, servis yapılır.
SU BÖREĞİ
Su Böreği
Malzeme:
1 kg un, 16 yumurta,
1 demet maydanoz,
500 gr kıyma, 2 paket margarin,
150 gr tereyağı, karabiber, tuz.
Yapılışı:
Unun
içine 8 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tuz katılıp su ile kulak memesi
yumuşaklığına gelene kadar yoğrulur. Margarin eritilerek ikiye bölünür,
yarısı kıyma kavurmakta, yarısı da tepsi yağlamakta kullanılır. Kıyma
eritilen margarinle kavrulup, soğutulur. Kalan 8 yumurta kıymanın içine
kırılır, tuz, karabiber ve maydanoz eklenir.
Hamurun
tamamı 8 parçaya bölünerek oklava yardımıyla yufka haline getirilir.
Tepsi yağlandıktan sonra 2 yufka arasına maydanoz katılarak tepsiye
yayılır. Bir tencerede tuzlu su kaynatılıp, 4 adet yufka 6’şar parçaya
bölünüp, kaynamakta olan tuzlu suyun içinde iyice pişirilir. Daha sonra
kevgirle alınıp, başka bir kaptaki soğuk suya bırakılır. Oradan
alındıktan sonra süzgüye konulup, suyu süzdürülür. Kavrulan kıyma
karışımı 4’e bölünüp dörtte biri tepsiye yufkanın üzerine serilir.
Kıymanın üstüne sudan çıkan yufka parçaları serilir.
Bu
şekilde mevcut kıymalarla sudan çıkan yufkalar 3’er sefer serilir. En
üstte kalan 2 yufka arasına maydanoz serpilerek, böreğin üstü örtülür.
Bu şekilde odun kömüründe pişirilerek servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder