BÖRÜLCE TARATOR
Börülce Tarator
Malzeme:
1 kg taze börülce,
5-6 diş sarımsak,
2 limonun suyu,
1,5-2 fincan zeytinyağı,
1 çorba kaşığı un,
biraz tuz.
Yapılışı :
Börülcelerin
varsa kılçıkları ayıklanarak, 3-4 cm uzunluğunda doğranır. Az tuzlu
suda haşlanarak süzülür. Sarımsaklar biraz tuz ile dövülür, çukur bir
kap içinde limon suyu, zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı un ilavesiyle iyice
karıştırılır. Haşlanıp, süzülmüş ve soğutulmuş börülceler kapaklı bir
kaba alınarak hazırlanan sos üzerine dökülerek en az birkaç saat
dinlendirildikten sonra servis yapılır.
ALAŞEHİR KAPAMASI
Alaşehir Kapaması
Malzeme:
Un, zeytinyağı,
kıyma, soğan, et suyu,
karabiber, maydanoz, tuz, kimyon.
Yapılışı:
Hamur
yoğrulduktan sonra ince ince açılır. Küçük küçük karelere bölünür.
Hazırlanan hamur bir süre zeytinyağında bekletilip dinlendirilir. Ayrı
bir kapta kıyma, soğan, karabiber, tuz, maydanoz ve kimyon
karıştırılarak hazırlanan malzemeler hamurlara bohça şeklinde
yerleştirilir. Dürülen kapama tavada kızartılır, servis sırasında
üzerine kaynar et suyu dökülür.
ŞEVKET İ BOSTAN
Şevket-i Bostan
Malzeme:
1 kg şevket-i bostan,
yarım kilo kuşbaşı kuzu eti,
yarım su bardağı zeytinyağı,
1 kaşık limon suyu,
1 kaşık yoğurt,
1 kaşık un,
1 iri soğan,
tuz, karabiber.
Yapılışı :
Şevketi
bostanlar ayıklanarak yıkanır, ince uzun doğranır. Yağda kavrulan soğan
ve ete ilave edilerek, sararıncaya kadar ara sıra karıştırılır. İki
bardak sıcak su ve tuz ilavesiyle kapağı kapatılır, ateş kısılır.
Ocaktan alınmadan önce yoğurt, un ve limon suyu ilavesi ile hazırlanan
terbiye üzerine gezdirilip birkaç dakika daha kaynatılır.
YAPRAK SARMASI
Yaprak Sarması
Malzeme:
Taze yaprak, pirinç, soğan,nane, maydanoz, domates,karabiber, tuz, zeytinyağı.
Yapılışı:
Yaprak
bir süre kaynar suda haşlanır. Sudan alınan yaprak ayrı bir kaba alınır
ve suyu süzdürülür. Diğer tarafta pirinç rendelenmiş soğan, nane,
maydanoz, domates ve zeytinyağı ile karıştırılıp hazırlanan iç,
yapraklara yeteri kadar konularak, yaprakların kenarı kapatılıp, sigara
böreği gibi sarılır. Hazırlanan içe istenirse kıyma da ilave edilir.
Hazırlanan sarmalar tencereye döşenir. Üzerine yağ, limon ve örtecek
kadar su doldurulur. Sarmaların dağılmasını önlemek için, üzerini
bastıracak şekilde bir tabak örtülür. Kısık ateşte 45-60 dakika
pişirilip, soğutularak servis yapılır.
SİNKONTA
Sinkonta
Malzeme:
1 kg balkabağı,
3 orta boy soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 kaşık salça,
tuz, un, şeker, sarımsak, yoğurt.
Yapılışı :
Kabak
yıkanır, soyulur ve yaklaşık 1.5 cm kalınlığında dilimlenir. Üzerlerine
biraz tuz serpilerek bir süre bekletilir. Soğanların ikisi ince ince
doğranır, yağlanmış fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra soğan olmak
üzere yerleştirilir. En üstüne halka halka kesilmiş bir soğan dizilir.
Şeker ve un serpilerek, sulandırılmış salça ve zeytinyağı gezdirilir.
Fırında pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder